септември 20, 2022

Обезщетение при катастрофа и смъртен случай

Катастрофите в България започнаха все повече да зачестяват и ако сте от хората, които гледат новините, то може да си направите някаква равносметка за пострадалите и загиналите в следствие на пътните транспортни произшествия.

Не пожелаваме на никой да му се случва ПТП, но ако се случи е важно да знаете някои неща около вашата сигурност, сигурността на другите и разбира се за получаването на обезщетение за претърпени травми или пък при смърт на роднина.

Има много неща, които трябва да знаете, но едва ли ще ни стигне времето и мястото в тази статия да ви ги обясним и разясним. Затова ще стане на въпрос за това кой може да получи обезщетение при смърт на участник в ПТП-то, колко голямо може да бъде то и от кого може да бъде потърсена помощ за справяне с всичко около обезщетението.

Как да реагираме при ПТП с пострадали лица?

Случи ли се пътно произшествие, вие сте задължени да спрете и да окажете първа помощ на участниците в него, дори и да не участвате в катастрофата. На първо място трябва да обезопасите периметъра на случилото се, за да има повече сигурност за вас и другите участници в движението.

Ако има пострадали лица е важно да да им бъде оказана първа помощ, докато на мястото на катастрофата пристигнат екипи на полиция, пожарна и бърза помощ. Не трябва да изпадате в паника и да давате път на страховете си.

Кой и кога има право да получи обезщетение при загинало лице в ПТП?

Обезщетение за загинало лице при ПТП не може да бъде получено от всеки един роднина. Обикновено такъв тип обезщетение се получава от най-близък роднина на починалия. На първо място обезщетение може да бъде дадено на съпруг/съпруга, деца, родители, братя, сестри, баби, дядовци и лица, съжителствали със загиналия.

Размера на обезщетението зависи от много фактори, случили се по време и след пътното транспортно произшествие. Основните неща, които се взимат под внимание са нанесените вреди върху близките на починалото лице. Тези вреди могат да бъдат финансови, психологически, професионални, здравословни и още много. Според това обезщетението бива калкулирано и изплатено.

Към кого трябва да предявим иск за получаване на обезщетение (кръвнина) при ПТП?

По правило на първо място трябва да бъде предявен иск към застрахователя на лицето, което е причинило катастрофата и съответно смъртта на вашият близък. Ако не получите обезщетение от застрахователя или пък то е в доста малки размери, то вие може да се обърнете към съда с иск за получаване на обезщетение (кръвнина) при ПТП.

Трябва ли да бъдем внимателни с нещо?

Винаги, когато става на въпрос за получаване на някакви пари било то заплата, обезщетение и т.н, трябва да имаме едно наум, че може да бъдем излъгани. Застрахователните компании не са създадени вчера, за да не знаят някои тънкости или пък хитринки, с които да ви платят по-малко или изобщо да не ви платят под някакъв предтекст, че проблема е във вас.

Нямаме представа защо целта на застрахователите е да плащат по-ниски обезщетение или пък да отказват такива, но когато това ви се случи е важно да попитате "защо?". На каква база вие получавате по-ниско обезщетение или какви са причините да ви бъде отказано то.

Тук идва и момента, в който се намесва адвокатската помощ. Ако по време на уговорените срещи със застрахователя с вас присъства и добър адвокат, то вие ще имате по-голям шанс да не бъдете надхитрени или дори излъгани за някои неща.

Затова ви съветваме да потърсите професионална адвокатска помощ, чрез която да бъдете запознати с всичко около получаването на кръвнина в следствие на ПТП като нужни документи, правни съвети и дори представяне пред различните институции и съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram