септември 11, 2022

Права при счупена ръка по време на работа

Няма безопасна работа и никой от нас не е застрахован, че няма да пострада докато извършва своите служебни задължения. Затова е добре да бъдете внимателни и бдителни към извършването на всяко дейност, за да няма нежелани последствия и дори тежки наранявания.

опасна работа

Също така е хубаво да знаете своите права и задължения когато се случи някаква трудова злополука и вие сте потърпевши. В тази статия ще стане на въпрос за това как трябва да реагирате, ако пострадате при извършване на някаква работа и какво трябва да направите след случилото се, за да получите адекватно обезщетение за претърпените вреди и изпуснатите шансове.

Как да реагираме, ако пострадаме по време на работа?

Всеки реагира по различен на случили се злополуки и тези реакции зависят изцяло от индивидуалните разбирания и преживявания. Знайте, че най-важното нещо при случила се злополука с вас или пък с ваш колега е спокойствието и хладнокръвието.

Счупването на ръка е една от най-често случващите се злополуки по време на работа и е важно да знаете как трябва да реагирате. На първо място не трябва да движите счупената ръка или пък да опитвате да я намествате при по-лека травма. Важно е да потърсите помощ от ваш колега или пък да се обадите на 112, за да получите по-адекватна помощ.

счупена ръка при работа

Обездвижването на счупената ръка е в основата на по-лесното и бързо възстановяване след това. Има доста начини за обездвижване, които трябва да научите, за да сте способни да окажете помощ. Счупването на която и да било част на тялото не е шега работа и трябва да се действа бързо и правилно.

Можем ли да получим обезщетение, ако си счупим ръка по време на работа?

Обезщетение при трудова злополука може да получи всеки един пострадал служител или работник по време на работния процес или пък извън него, но извършващ работа в полза на компанията/фирмата, поставена от по-висшестоящ човек. Това ще рече, че ако вие счупите ръката си докато извършвате своята рутинна работа, то може да получите обезщетение.

обезщетение при трудова злополука

Обезщетение за счупена ръка може да се получи и извън работно време. Това е възможно в случаите, в които вие отивате или се връщате от работа, от местата за хранене или пък от местата за получаване на работни заплати и други по вид възнаграждения.

НЕ може да получите обезщетение за счупване на ръка, ако при самото счупване вие сте извършвали работа, която не е пряко свързана с вашите задължения по договор или пък не сте получили разпореждане за извършването на такава. В тези случаи не може и нямате право да получите обезщетение, тъй като не сте били задължени от фирмата да правите нещо и тя съответно не е имала интерес от това.

Какъв може да бъде размера на обезщетението за счупена ръка?

Размерът на обезщетение при счупена ръка по време трудова злополука може да бъде различно при всеки един служител. Всичко зависи от това колко тежко е счупването, колко време е отнело да бъде излекувано, колко средства са били похарчени за лечението и дали след оздравяването има останали вреди върху трудоспособността.

За да получите пълно изплащане на всичко похарчено от ваша страна е важно да събирате всичко касови бележки, фактури и документи, които удостоверяват за извършено плащане във връзка с лечението на счупването. Това се отнася към имуществените вреди, които сте претърпели.

Към тях също така спадат и всички похарчени средства да използването на адвокатски услуги, ако има такива в хода на завеждане на иск за получаване на обезщетение. Може да получите и обезщетение за неимуществените вреди, които се определят по справедливост от страна на съда и нямат точна сума. Към тях спадат всички претърпени болки и страдания в резултат на случилото се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram