януари 25, 2021

Как да действаме при настъпила лека телесна повреда

Когато се каже лека телесна много от хората смятат, че този вид телесна повреда е почти незабележима и няма влияние върху човека. Това в никакъв случай не е така и няма значение вида на телесната повреда, то тя е вредна за човека и никой не трябва да се сблъсква с нея. В тази статия ще разучим какво трябва да се прави при настъпила лека телесна повреда.

Какво представлява леката телесна повреда?

Към лека телесна повреда спадат увреждания, които по един или друг начин са довели до някакво увреждане, което не е продължително, трайно или постоянно. Разстройства на здравето, както и такива на нервната система, външни и видими наранявания също спадат към леката телесна повреда и подлежат на обжалване от страна на пострадалия, който има право на получаване на обезщетение.

Какво да правим след настъпила лека телесна повреда?

На първо място е хубаво да си извадите медицинско свидетелство за настъпили вреди върху вас. Някои даже смятат, че изваждането на такова свидетелство е задължително и дори може да Ви помогне много при иск за получаване на обезщетение.
Наличието на свидетели също е от полза на пострадалия! Важно е свидетелите да са наясно със случилото се и когато бъдат повикани да дават показания, те да запазят спокойствие и да говорят спокойно. В противен случай, разследващите биха имали съмнения и биха отхвърлили свидетеля като опция.
Средствата за закупуването на лекарства, прегледите при лекари и консултациите с тях могат да бъдат поети от извършителя или работодателя.
Издаването на удостоверение от психолог, за нанесени психични травми няма да Ви е в излишък и ще ви помогне при делото, което водите срещу извършителя или работодателя.

Важно!

Не си мислете, че ако нямате големи и набиващи се на очи външни белези и дълготрайни престои в болница, то вие няма смисъл да претендирате за лека телесна повреда!
Задължително е да знаете, че жалбата за лека телесна повреда трябва да се подаде в шест месечен срок, след като сте пострадал. Ако в този срок вие не успеете да подадете иска си, то вие имате още 5 години, в които да свършите тази работа. След тези шест месеца обаче извършителят или работодателя не могат да бъдат осъдени с лишаване от свобода, но вие ще си получите обезщетението, което Ви се полага.
При наличието на лека телесна повреда и признаването и от съда, то всеки потърпевш може да получи обезщетение в размер от 500 до 10000 лева.

Знайте правата си и ги търсете в съда, защото ако вие не се задействате по случай, който касае самите вас, то няма кой друг да го направи. Прочетете статията и хубаво запомнете какво трябва да направите след настъпила лека телесна повреда и какви са вашите права!

2 comments on “Как да действаме при настъпила лека телесна повреда”

  1. Здравейте! Къде мога да си направя /по време на великденските празници/медицинска експертиза нанесена телесна повреда!?

  2. Здравейте,искам да попитам в какъв срок може да се Оскара медицинското за лека телесна повреда!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram