септември 16, 2022

Какво обезщетение мога да получа при счупена ръка по време на работа?

Няма безопасна работа на този свят. По всяко едно време докато работите може да се случи нещо и вие да пострадате. Трудовите злополуки не са чак толкова често срещани, но пък ако се случат е важно да се знае как трябва да се реагира и на кого да кажем за случилото се.

Когато започвате нова работа е задължително да знаете вашите задължения на работното място и вашите права при случай на злополука или друг инцидент. Всичко трябва да ви бъде изяснено от вашия шеф, наставник или управител.

трудова злополука

Счупването на крайник е една от злополуките, която може да се случи при извършването на всяка една работа. Затова знайте, че ако вие или ваш колега счупи ръката си, то трябва да бъде обездвижена и да се отиде до спешна помощ.

Кога става на въпрос за трудова злополука?

Не винаги при пострадал работник или служител става дума за настъпила трудова злополука. Има неща, които трябва да са налице, за да се говори за трудова злополука и съответно получаване на обезщетение спрямо злополуката.

За трудова злополука се говори в случаите когато травмата е получена на работното място докато е била извършена дейност по задълженията на пострадалия или пък такава, която му е била наредена да извърши в полза на компанията.

Други случаи, при които е настъпила травма и се считат за трудова злополука са отиването и връщането от работа до местоживеенето на служителя, до местата за хранене или пък до местата за получаване на работните заплати и бонуси.

Какво точно включва обезщетението за счупена ръка?

Обезщетение за счупена ръка по време на работа е сума, в която са включени всички направени от вас разходи по време на лечението и след това до пълното ви възстановяване. В обезщетението са включени 2 типа вреди, за които ви се полага изплащане на определена сума.

Едните от тези вреди са имуществените или по-лесно казано- финансовите загуби, които сте претърпели. Тук става на въпрос за пари, похарчени за лечението ви, прегледи при различни лекари, покупката на лекарствени медикаменти, ходенето на рехабилитации, консултации и т.н.

Ако искате да имате по-висока възвращаемост на парите, които сте похарчили за по-горе изброените неща е добра идея да си пазите всички издадени ви касови бележки, фактури и банкови плащания, направени от вас, ваш роднина или приятел във връзка с възстановяването ви.

Другият тип вреди са неимуществените вреди. При тях няма събиране на касови бележки, фактури или други подобни, защото не става на въпрос за похарчени средства, а са психическото ви състояние.

Неимуществените вреди нямат точно определена сума, а се изчисляват след направени прегледи при психолог или друг тип лице, което да установи как е била увредена психиката ви за разлика от преди случилото се.

Можем ли да се справим сами с всичко около получаването на обезщетение за счупена ръка?

Всеки може да се справи с всичко! Ако и преди сте претърпявали трудова злополука или пък ваш колега е минавал по този път, то вие ще знаете малко повече от другите. Дори да знаете или не, ще е нужно да отидете до някои институции, където да попитате за повече информация около оформянето на документите и тяхното подаване на точното място.

Има хора, които не могат да се оправят с документи, затова тях ги съветваме да потърсят помощ от свой роднина приятел или пък да се обърнат към добър адвокат, който ще окаже необходимата професионална помощ. Адвокатските услуги са винаги актуални и именно затова е хубаво да се обърнете към адвокат, който е имал случаи с трудови злополуки и знае какъв е правилният подход.

One comment on “Какво обезщетение мога да получа при счупена ръка по време на работа?”

  1. Здравейте, счупих си китката на ръката при трудова злополука.
    Призната е от НОИ .
    Какво трябва да направя за да получа обезщетение от работодателя.
    Мерси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram