август 1, 2022

Можем ли да получим обезщетение след претърпяно ПТП

Инцидентите по пътя са нещо, с което не можем да се преборим от доста години и дори през последните няколко загиналите по пътя се увеличават драстично. Лошото е, че колкото и да караме правилно и предпазливо, то винаги има шофьори, които пренебрегват закона и заради тях страдат и умират невинни участници в движението.

алкохол

Въпросът в днешната статия е дали може пострадал при ПТП да получи обезщетение, кога това е възможно, за какво се изплаща обезщетение и по какъв начин трябва да бъде получено то.

Има много неща, които трябва да се знаят от вас, но сега ще ви изясним само някои от тях, тъй като е важно да знаете своите права и задължение и как да ги прилагате, така че да не сте ощетени, а всъщност да имате нужда от парична помощ.

Кога пострадал при ПТП може да получи обезщетение?

Най-общо казано- всеки, който е пострадал при ПТП може да получи обезщетение с изключение на този, който е виновен за случилото се произшествие. Това ще рече, че ако вие сте виновни за настъпилото ПТП, то не може да предявявате иск за изплащане на парично обезщетение.

пострадал при птп

Обезщетение за претърпяно пътно транспортно произшествие може да бъде изплатено на участници в него, велосипедисти, пешеходци и други. Ако сте били в колата на шофьора, който е предизвикал ПТП-то и сте пострадал също може да предявите иск за изплащане на обезщетение.

За какво може да бъде изплатено обезщетение след претърпяно ПТП?

Парите, които евентуално ще получите затова, че сте пострадал при ПТП са въз основа на претърпените от вас имуществени и неимуществени вреди. Сега ще разберете и какви биват тези вреди.

Имуществени вреди:

Този тип вреди сами по себе си говорят, че става на въпрос за средства, които вие сте похарчили за медикаменти, лечение, рехабилитации, профилактики и други неща свързани с травмата, която имате.

документи при птп

Тук е важно да знаете, че трябва да пазите всички получени фактури, касови бележки и други документи, удостоверяващи, че вие сте заплатили определена сума, за да може всичко похарчено да ви бъде върнато.

Неимуществени вреди:

Другите вреди, за които може да получите обезщетение са неимуществените. Към тях спадат всички болки и страдания, които сте претърпели по време на случилото се и след него в процеса на лечението. Неимуществените вреди се определят от съда по справедливост у сумата за тях може да варира според решението на компетентните органи.

Какъв е размера на обезщетението, което може да получи пострадалият при ПТП?

Размерът на обезщетението при претърпяно ПТП не може да се определи с точна цифра поради много причини. На първо място не се знае колко дълго ще продължи вашето лечение и колко средства ще са нужни за него.

обезщетение

Другата причина са неимуществените вреди, които както казахме вече се определят от съда по справедливост. Те могат да бъдат някаква част от сумата за имуществените вреди, но може и да бъде сума, която е определена върху вашето психично състояние след случилото се.

Към кого да се обърнем, за да получим своето обезщетение за претърпяно ПТП?

Всеки пострадал може и сам да опита да задвижи нещата по получаването на обезщетение в следствие на претърпяно пътно транспортно произшествие. Само трябва да знаете, че се иска огромно търпение, с което да се въоръжете, тъй като ще чакате много по различните институции за подписи, печати и разрешения за издаването на различни документи.

Трябва много стриктно да събирате и пазите всички нужни документи около случилото се, тъй като при липсата на определен документ може да се обърка целият процес. Затова ние ви съветваме да потърсите добър адвокат при ПТП, който с опита и професионализма си да ви помогне с всичко нужно.

Уговорете си дата и час за консултация с такъв адвокат, за да може да научите как точно ще се процедира, какви документи ще са нужни и колко горе долу време ще отнеме всичко. Хубаво е адвоката, при който ще отидете да има опит с такива случаи като вашият, за да може да бъде максимално запознат и пълноценен със познанията си!

Като заключение можем да ви кажем само, че трябва да бъдете изключително внимателни на пътя не само докато шофирате, но и докато пресичате, карате велосипед или просто се разхождате, защото не е хубаво да се стига до такива инциденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram