септември 18, 2022

Пострадах по време на работа- имам ли право на обезщетение

Злополуките на работното място са неща, които не могат да бъдат предвидени и случат ли се трябва да знаете вашите права. Обикновено когато стане някаква злополука без значение дали е на работното място, повечето хора реагират инстинктивно и правилно, но има и такива, при които надвиват емоциите и те не могат да окажат нужната помощ.

В тази статия ще стане на въпрос за това как трябва да постъпите, ако пострадате или пък ваш колега пострада, какви са вашите права след случилото се, как най-лесно да получите обезщетение и от кого може да получите помощ с всичко около завеждането на иск за обезщетение при трудова злополука.

Как правилно да реагираме при настъпила трудова злополука?

Няма как при случила се злополука да няма страх и напрежение в даден човек, но важно тези двете неща да бъдат сведени до минимум, за да може мисленето ви да бъде трезво и оттам всичко да бъде разрешено.

Ако вие сте пострадалият в цялата ситуация трябва да запазите спокойствие и да потърсите свой колега, който да ви окаже първа помощ. Не е хубаво да се опитвате сами да се изправяте, ако сте паднали или пък сами да си оказвате първа помощ.

Това е така, защото не се знае какво е вашето състояние и дали сте способни да каквито и било движения. Може да сте счупили нещо, а когато говори за счупено- всеки знае, че трябва да бъде обездвижено тялото.

В случаите когато не сте пострадали, а ваш колега е пострадалият, то вие трябва да действате бързо! Ако мислите, че сами няма да се справите е нужно да се обърнете към друг колега, който да дойде и да помогне, след което да уведомите вашият шеф за случилото се и да се обадите на телефон 112.

Не предприемайте нищо като намествания на крайници, почистване на рани или пък вадене на забити неща по тялото. Всичко това може да доведе до още по-лоши последствия за пострадалия, ако не бъде направено от екип на спешна медицинска помощ.

Към кого да се обърнем, за да разберем правата си след трудовата злополука?

Има различни институции, към които може да се обърнете, за да научите какви са вашите права след претърпяна трудова злополука. Ние ви съветваме да потърсите професионална адвокатска помощ в някоя кантора във вашия град.

Хубаво е да се обърнете към адвокат, който има опит с клиенти, пострадали в случаи на трудова злополука, потърсили своите права. Като цяло ще ви бъдат изяснени всички права и по какъв начин вие може да получите някаква компенсация за претърпените вреди (обезщетение).

Ако адвокатските услуги ви се струват скъпички, то е добре да знаете, че при успешно одобрение за получаване на обезщетени адвокатът ви ще получи своят хонорар и вие няма да дължите нищо за свършената от него работа.

Какво да направим, за да получим обезщетение?

На първо място е нужно случилата се злополука да бъде квалифицирана като трудова. За да стане това трябва инцидента да е станал по време на работния процес и във връзка с ваше задължение или пък поставена задача от ваш шеф или управител.

Ако вие сте пострадал докато извършвате работа, която не сте задължен или пък не ви е пряко наредена от някого, то вие няма да получите обезщетение.

Друг фактор, на който трябва да се обърне внимание са всички нужни документи около случилото се. Например може да ви бъдат поискани свидетелски показания в писмен вид, документи от лекари, които са ви лекували, експертизи, документи за извършени плащани по повод лечението след злополуката. Има още много документи, но както казахме по-горе... потърсете адвокат, който да ви съдейства изцяло с всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram