септември 13, 2022

Право на обезщетение при счупен крак по време на работа

Счупването на ръка, крак или пък пръст са често срещани трудови злополуки и всеки работник трябва да знае как да реагира в такава ситуация. Също така е важно да знаете правата си в тези моменти, за да се възползвате от възможността за получаване на обезщетение в следствие на счупен крайник.

За вашите работодатели, шефове и наставници е най-лесно да ви дадат платен отпуск или пък болничен, за да се възстановите и след това да се върнете отново на работа. Ако се съгласите на това, то вие няма да може да предявите иск за получаване на обезщетение и няма да ви бъдат изплатени всички разходи, които вие сте направили за лечението на счупеният крайник.

В тази статия ще стане на въпрос за случаите, в които се случи счупването на крак по време на работа, как да се реагира в такъв момент, как да бъде получено обезщетение и към кого да се обърнем за помощ, ако не знаем как точно да предявим иск за обезщетение при трудова злополука.

Кога можем да получим обезщетение при счупен крак?

Всеки пострадал работник и служител би искал да получи своето обезщетение при счупен крак възможно най-скоро, за да покрие всички направени разходи и по някакъв начин да покрие работната заплата, която няма да бъде получена поради отсъствие от работа.

На първо място трябва да се докаже, че злополуката, която сте претърпели е трудова и може да бъде получено обезщетение за нея. За трудова злополука става на въпрос когато по време на работния процес възникне внезапно увреждане в резултат на което временната работоспособност е намалена или пък в дългосрочен план тя се губи.

счупен крак

Трябва да знаете, че за трудова злополука не може да се говори, ако вие сте извършвали дейност, която не е в преките ви правомощия или пък не ви е казано да я извършвате в работно или извънработно време. Обезщетение може да бъде получено, ако вие отивате или се връщане от работа, място за хранене през дадена работна почивка или пък от мястото за получаване на работните заплати и бонуси.

Може ли да ни бъде отказано обезщетение и как да реагираме в такава ситуация?

Разбира се, че обезщетение може да бъде отказано на всеки пострадал поради различни причини, които трябва да се кажат и разяснят. Ако някой документ ви липсва от нужните за получаване на обезщетение или пък злополуката не е счетена за трудова, то на вас ще бъде отказано.

отказ

В такива случаи не трябва да се отчайвате и да си мислите, че няма други начини за получаване. Добре е когато ви бъде казано кой документ липсва или друга причина, заради която ви е отказано, то вие да направите всичко възможно да се поправите и набавите нужните документации.

От кого да потърсим помощ с получаване на обезщетение при счупен крак?

Получаването на обезщетение след претърпяна трудова злополука не е чак толкова лесна задача и повечето хора, които са минали през този процес са стигнали до извода, че трябва и професионална помощ. Това ще рече, че вие е по-добре да потърсите професионална адвокатска помощ. Може би си мислите, че търсенето на адвокатска помощ е излишно и ще ви струва доста, но това изобщо не е така.

 

търсене на адвокат

Знайте, че адвокатската помощ е от голяма полза, а и всички разходи, които сте направили за адвокатски услуги ще ви бъдат върнати заедно с обезщетението. Вашият адвокат ще ви запознае с цялостния процес, през който трябва да преминете, кои са необходимите документи и как по-лесно и по-бързо да получите своето обезщетение. Потърсете адвокат, който има опит с трудовите злополуки и се оставете изцяло в неговите ръце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram